Direktlänk till inlägg 15 april 2014

Viltspårträning

Av Margareta Dahl - 15 april 2014 19:46

Idag tog vi, d v s mamma Hilda, jag, Lillan och Ester, paus från valparna och åkte till skogen för att träna lite spår.  Jag går med Ester på viltspårkurs i Labradorklubben och kände att jag behövde lite extra träning med henne.

Nu kommer alla försyndelser fram - hon har ju t ex aldrig varit ensam i skogen utan sin mamma.  Så hon tycker att det är lite läskigt när hon skall ut på alldeles egen hand i en främmande spårskog.  Hon har en väldigt bra näsa och tycker nog egentligen att det är ganska roligt att spåra, hon är mycket spårnoga men går långsamt som en lus på ett tjärat papper.  Visserligen är det som förare väldigt bekvämt att gå med bakom och en ev. skytt skulle definitivt inte behöva missa p g a andfåddhet.  Men lite högre tempo skulle vara bra.

Så därför tänkte jag testa på hemmaplan för att se om hon uppträdde lite säkrare där.  Och Hilda och Lillan ville också ut på en tur så därför blodade jag tre spår, ett åt dem var, på ca 300 m med två vinklar.  Alla spåren var ganska lätta vad terrängen beträffar men ändå fanns det en hel del störningar i spåren i form av mark uppbökad av viltsvin (vi har massor här!), rådjurs-, hjort- och älgspillning. 

Först fick Lillan gå sitt spår.  Hon har visserligen ett godkänt anlagsprov, som hon genomförde endast 10 månader gammal. men hon har aldrig riktigt fått smak för att spåra.  Att hitta klöven däremot är jättekul men vägen dit är bara till besvär, tycker hon.  Men i dag gick hon faktiskt riktigt bra - spårnoga och i bra tempo.  Det var bara en gång som hon tänkte följa ett färskt rådjursspår i stället men hon skärpte sig när jag kommenderade Sök spår!

Sedan var det Hildas tur.  Hon gick som tåget - hon är verkligen jätteduktig trots att det säkert var minst två år sedan hon senast gick ett spår och trots att midjemåttet ännu inte är tillbaka till "basic".  Men selen räckte i alla fall runt.  Inga problem över huvud taget - bara näsan i backen och raka spåret mot klöven.

Sist ut var Ester.  Hon hade suttit i bilen och laddat medan Lillan och Hilda gick så hon var riktigt tänd - hade jättebråttom fram till spårstarten och gnällde t o m på vägen av iver att komma igång.

Väl på spåret hade hon förstås inte så bråttom - det gick lika långsamt som vanligt till en början men efter första vinkeln började hon bli säkrare och resten av spåret gick hon i riktigt hyggligt tempo och hon hittade klöven utan problem.

Så nu anmäler vi till anlagsprov i början av maj - med ytterligare lite träning skall det nog bli riktigt bra.

Alla tre flickorna sover nu sött framför TV:n i vardagsrummet.  Ester var t o m så pass trött att hon låg ner och drack ur vattenskålen - jag undrade vad det var för konstigt ljud jag hörde från köket och det var hon som dunkade skålen mot väggen i varje slick.

Skönt att se att Ester kan bli trött - av att springa och busa blir hon definitivt inte det minsta tagen.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margareta Dahl - 3 maj 2014 17:15


Allt är inte hundar och hundaktiviteter här i Labbehuset.  Vi försöker vara lite kulturella också och går alltid när vi har tillfälle på operaföreställningarna från Metropolitan, som otroligt nog sänds även här i lilla Arboga. Så därför passade vi ...

Av Margareta Dahl - 25 april 2014 09:30

Även dag två efter veterinärbesiktningen flyttade tre valpar.  Först ut att bli hämtad av sina nya ägare var Findus eller Farin som han kommer att kallas.  Hans husse och matte jobbar mycket med lydnad och bruks och har redan ett helt gäng hundar hem...

Av Margareta Dahl - 24 april 2014 08:45

Redan dagen efter veterinärbesiktningen flyttar de tre första valparna hem till sina nya hem.  Allra först är det Flisa som blir hämtad av sin nya husse och matte.  Flisa flyttar till en gård på landet med mjölkkor, andra hundar och många katter och ...

Av Margareta Dahl - 23 april 2014 08:15

Nu är det dags - valparna är flyttfärdiga men först måste de förstås åka till veterinären för att få sin chipmärkning, vaccination och bli besiktade och genomgångna. Så tidigt på morgonen den 23/4, på deras 8-veckorsdag, stuvade jag in dem i bilen ...

Av Margareta Dahl - 22 april 2014 09:30

Ester har tagit det som sin uppgift att "undervisa" valparna i allt kul man kan göra - gnaga på pinnar, gräva stora hål i trädgården och inte minst att bada. Det vackra vädret runt påsken värmde upp luften ordentligt och därför kom badbaljan fram o...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se