Senaste inläggen

Av Margareta Dahl - 25 juli 2011 09:05

Det vackra vädret från början av sommaren tycks som bortblåst, åtminstone de dagar vi åker på utställning.

I Köping igår duggade det lite lätt till en början, men se´n satte det igång på allvar.  Lagom tills det var dags för labbetikarna.

Den här gången hade jag bara Funny och Lillan med mig och dessutom var Funnys matte Ulla med, så det var inte lika slitsamt som det kan vara.  Som tur var ringde Louise dagen innan och bad att jag skulle ta tält med mig, så vi hade i alla fall skydd mot regnet.  Men det räckte med de korta stunder jag var inne i ringen för att mina byxor skulle bli genomblöta och klibba runt benen.

Förra året i Köping var det ännu värre.  Då hade jag i alla fall hela regnstället på mig.  Eftersom jag jobbade på sekretariatet då vid sidan av att jag ställde ut (också då Funny och Lillan) hängde jag av mig regnkläderna där inne.  Och regnbyxorna blev kvar där när jag körde hem.  En koll för säkerhets skull visade att min misstanke stämde att de inte hängde kvar till i år. Så den här gången hade jag bara min regnjacka.

Lillan fäller för fullt och ser närmast ut som en fläckig hyena i pälsen men hon fick i alla fall Excellent och blev placerad tvåa i unghundskonkurrensen med CK.  Domaren Phil Thomson från Australien skrev:

"Nice strong head.  Well balanced.  Good neck, broad.  Topline level with good tailset.  Angulations and rear are good.  Good bones.  Very good out and back.  Ruling on side profile but reach and drive OK."

Även Funny fick Excellent och blev placerad 4:a i öppen klass-konkurrensen (av 11 tikar).  Om henne skrev domaren:

"Nice feminine head.  Good colour.  Good head pleins.  Good earset.  Good level topline and tailset.  Strong tail.  Broad body.  A little short on leg for me.  Nice example for the breed.  Good out and back.  Strong topline on the move.  Well balanced."

Efter avslutad bedömning satte vi in hundarna i bilen och passade på att ta ett varv runt bland alla försäljarna.  Synd att kassan var i ebb, för det fanns verkligen förmånliga erbjudanden.  Vad sägs om 5 stora fällar för 200:-?  Jag köpte i alla fall ett par förpackningar med 100 tuggben för 40:-/st.  Alltid något...

ANNONS
Av Margareta Dahl - 11 juli 2011 10:01

Och sån´t här gör man frivilligt!  Upp kl 3, hemifrån kl 4.30 med bilen fulllastad av burar, tält och hundar.  Efter ett stopp hos Barbro för att lämna av Maja och Alma och hämta upp Pytte-Troll körde vi vidare mot Högbo Bruk, där SSRK Gävleborg hade sin sommarutställning.  72 labbar var anmälda för Lisbeth Bech från Danmark.

Först ut var lilla Liza, som inte är så lite längre.  Hon har fått jättelånga ben och en lång näsa, men resten har inte riktigt hunnit med.  Men hon är så duktig i ringen, står fint och springer utan att hoppa eller skutta, så det värmer en mattes hjärta.  Det var 7 tikar i valpklass I och Liza kom tvåa!  Mycket bättre än förväntat!  Och fin kritik fick hon också.

Sedan var det Caspers tur. Med i juniorklassen var även Louise med Morris och Cecilia med Emil, Caspers bror.  Casper skötte sig också bra och slutade tvåa, efter Morris som vann.  (Stort GRATTIS till Louise!) Emil blev fyra, alla  tre fick jättebra kritik.

När det så småningom var tikarnas tur var Pytte-Troll, som går i juniorklass, först ut.  Louise visade henne och även hon skötte sig väldigt bra och slutade tvåa i konkurrensklassen med CK.  Det var Pyttes första officiella utställning, så matte Barbro var överlycklig när vi så småningom kom hem igen.

Sist ut var Lillan.  Hon har börjat fälla och var inte riktigt till sin fördel för dagen.  Dessutom var hon lite loj i värmen och rörde sig inte så bra som hon brukar.  Domaren påpekade att hon gick passgång innan hon började trava ordentligt, så det drog ner helhetsintrycket.  En andraplats i unghundskon- kurrensen med CK blev i alla fall slutresultatet.  Kritiken var i alla fall bra i övrigt.

Så på det stora hela en riktigt lyckad dag!

Vädret var väldigt varmt och kvavt med ömsom moln och solsken.  Lagom till det att bedömningen av labbarna var slut, öppnade sig himlen och det åskade som 17.  Jag hann få in tältet och min ryggsäck i bilen innan det bröt ut på allvar men burar och hundar var kvar ute i regnet - men jag tror hundarna bara tyckte det var skönt.  De hade fått ett uppfriskande bad i dammen bakom Herrgården också när bedömningen var slut - det var mycket populärt. 

Sedan var det bara att stuva in allt i bilen och styra kosan hemåt.  Så fram emot 18-tiden var vi tillbaka i Sickelsjö efter en myyyycket lång dag!  Säg se´n att inte utställare är ett tåligt släkte.ANNONS
Av Margareta Dahl - 25 juni 2011 19:00

Eftersom jag har Hilda (Eaglebess Brunhilde) på halvfoder har hon nu varit i Norge och blivit parad av sin uppfödare, Eaglebess Kennel. Hannen de besökte var Cha´s Ce Cigar. Barbro hade lärt känna hans pappa Bayview´s Simon Says och fäst sig vid hans utmärkta temperament. Vid förra dräktigheten var det ovisst in i det sista om Hilda verkligen hade tagit sig eller ej men den här gången rådde det ingen tvekan. Redan i 3-4 veckan visade hon tydliga tecken på att vara dräktig och allt eftersom veckorna gick blev hon bara tjockare och tjockare. Så frågan var bara hur många valpar som dolde sig i maggen. Ca 1 vecka före förväntad valpning fick Hilda flytta hem till Barbro i Magnäs. När tiden var inne hände ingenting. Ytterligare ett dygn senare hade inga valpar kommit till världen. Barbro och jag åkte därför till veterinären för att kolla upp att allt stod rätt till. Hilda var i och för sig pigg men hade inte ätit något annat än hundgodis de sista dagarna. Vid röntgen såg allt OK ut - den första valpen låg med huvudet neråt och verkade i stort sett beredd på att komma ut. Sammanlagt kunde vi räkna till 8, möjligen 9, valpar i magen. Så det var bara att åka hem och vänta. Och se - kl 4 på eftermiddagen kom den första valpen, en tik. Sedan droppade valparna ut med lite längre eller tätare mellanrum, ända fram till ca kl halv tre på natten när valp nr 9 kom till välden, också det en tik.  Så det var alltså 9 valpar trots allt.

Valpningen var ganska lätt och Hilda var pigg och hungrig redan efter bara några få valpar, så då smakade det bra med Hill`s a/d burkmat och vatten med druvsocker.

Det blev sammanlagt 5 bruna pojkar och 4 bruna flickor - en ganska bra fördelning.  De flesta vill förstås ha tikar, speciellt när de är bruna.

På eftermiddagen idag var jag där och besökte Hilda och hennes barn och alla verkade må bra.  Sköönt!

En extra guldkant på midsommardagen var att jag hittade säsongens första kantareller när jag stannade och rastade hundarna i skogen på vägen hem.  För att vara så tidigt på året var de ovanligt stora och räcker till en macka!  Det blir en riktig festmåltid med hårt bröd med smörstekta kantareller som förrätt (jag föredrar knäckebröd framför vitt bröd) och med ugnsbakade grönsaker och kycklingklubba som varmrätt.  Jordgubbarna tog tyvärr slut när jag gjorde en tårta på förmiddagen när Lizas kullbror Dogge (Domingo) med matte och husse var här på besök.


Av Margareta Dahl - 19 juni 2011 18:45

Som utställare får man vara beredd på alla sorters väder.  Lördagen den 4 juni åkte vi till Norrköping på ÖKK:s utställning vid Himmelstalund.  Det var soligt och jätte-varmt, ca 28 grader, så jag bestämde mig för att lämna Casper hemma och bara ta med Lillan.  Casper är mycket mer värmekänslig än Lillan och hade inte trivts särskilt bra i värmen dagarna innan utan bara haft en tanke i huvudet: att få gå till sjön och bada.

Så Lillan och jag startade hemifrån, inte så tidigt för omväxlings skull, eftersom bedömningen startade först kl 11.  Det vara bara knappt 40 labbar anmälda.  Dömde gjorde Monica Andersson och hon delade inte ut något hanhunds-cert för dagen.  Lillan gick i juniorklass den här gången och den vann hon med CK.  När det blev dags för bästa tik-klassen var det inte mång tikar som funnit nåd inför domarens ögon och fått CK utan Lillan vann, blev BT-1 med CERT och blev dessutom BIR!  Vilken lycka - andra certet samma vecka.

I gruppfinalen gjorde vi ingen lycka - det var bara in och ut.  Men det känns ändå lite speciellt att springa in i stora finalringen när speakern säger "Och här kommer labradoren!".

Men sägs den lycka...  Söndagen den 19 juni åkte vi till Gränna med desto tidigare start på dagen.  Upp kl 3 och iväg vid 5-snåret.  I Katrineholm mötte vi regnet och sedan hällregnade det precis hela dagen.  Vi var genomblöta både hundarna och jag, för att inte tala om alla grejer.  Min plånbok har inte torkat än, trots att jag hade den inuti handväskan.

Både Liza, Casper och Lillan fick följa med den här dagen och dessutom anslöt Caspers syster Alice med matte och husse.

Även om det inte blev något cert den här gången, får man väl vara nöjd ändå.  Alla hundarna placerade sig i konkurrensklasserna.  Liza blev trea bland valpklass I-tikarna (av 9 st), Casper fick Excellent och blev trea i hanarnas juniorkonkurrens utan CK (inget delades ut), Alice fick också Excellent och blev trea i tikarnas konkurrensklass utan CK och Lillan blev fyra i tikarnas unghundskonkurrens men med CK.  I bästa tik hade hon förstås inget att hämta.

Alla mina tre fick bra kritik trots allt.  Dömde valparna gjorde en finsk domare (har tyvärr glömt namnet och katalogen hade löst upp sig totalt i östregnet så den var bara pappersmassa när vi kom hem).  De vuxna dömdes av Inga Bonnez från Danmark (samma domare som dömde hos SSRK Bergslagen i Dingtuna i höstas).

Av Margareta Dahl - 3 juni 2011 10:14

På Kristi Himmelfärdsdagen gjorde vi tillsammans med Louise och Morris en utflykt till Ö-labbens utställning i Frövi.  Skönt att bara behöva köra 3 mil och slippa gå upp i gryningen.

För ovanlighetens skull var vädret bra - Ö-labben brukar ha otur och det har varit ösregn hela dagen flera gånger tidigare när jag varit där med mina hundar.

I år fick lilla Liza, Casper och Lillan följa med.

Liza gjorde debut och skötte sig med den äran!  Hon stod fint och sprang runt utan att vare sig hoppa eller dra i kopplet.  Men hon var ju så liten jämfört med de andra valparna, så i BIS-finalen blev det en 4:e placering, strax bakom Morris som blev 3:a.  Båda vann förstås sina klasser.

Casper föll tydligen inte domaren, Pia Razera-Bruhlin, på läppen.  Han fick skaplig kritik men blev placerad 4:a av fyra bland juniorhannarna.

Lillan vann unghundstikarnas klass och i finalen blev hon BIS-3 bakom två mycket fina hundar, SE  V-05 Bobdog´s Buzzin Queen, som vann för tredje gången, och Annual´s Take a Bet.

I kampen om bästa bruna blev Lillan slagen av en underbar brun tikvalp, importerad från England och ägd av Kennel O´Sofinas, Warringah´s Milora.

Morris blev bästa gula labbe, en titel som Funny vunnit inte mindre än två gånger tidigare. 

Den här gången var Funny inte med - hon löper och dessutom skulle hennes matte jobba.

När utställningen var över åkte vi till den närbelägna sjön, så att hundarna fick sig ett svalkande bad.  Morris var lite tveksam till en början (han hade aldrig vågat simma förut, berättade matte) men efter lite pinnkastning och i kappsim med Casper, så vågade han sig ut på djupt vatten.  När han väl kom underfund med att han kunde simma, så kajkade han runt i vattnet lika mycket som de andra.

Lilla Liza är som en fisk i vattnet.  Att huvudet kommer under vattnet ibland bekymrar henne inte det minsta.  Det är bara roligt!

Av Margareta Dahl - 1 juni 2011 10:23

Igår, på årets hittills varmaste dag, 29 grader i skuggan, åkte vi till hundbadet utanför Arboga.

Det var väldigt populärt.  Alla hundarna badade, badade och badade och ville aldrig sluta.  Casper och Alma simmade runt som tosingar och Alma dök ner på botten och plockade upp näckrosrötter och annat "trevligt".  T o m lilla Liza simmade runt och fick en och annan labbefnatt och for runt som en tornado.  Det var bara Maja som tog det lite lugnt och nöjde sig med att gå i och blöta magen.

Och matte hade förstås glömt kameran hemma!

När vi kom hem lade sig alla hundarna och sov så nöjt och fridfullt att de till och med höll på att sova över maten.

Och natten blev väldigt lugn också.  Casper sov som en stock, han som alltid brukar väcka mig vid 5-tiden annars.  Idag var det jag som vaknade först och väckte alla hundarna vid halv 7-tiden.  Tänk vad lite roliga aktiviter kan göra skillnad.

Idag är det betydligt svalare och speciellt Hilda, som börjar bli rejält rund om magen nu (6 veckor dräktig) och lider av värmen, tycker det är väldigt skönt.  De bruna ligger alla ute på trappen och sover.  Passar bra när jag håller på med röjning inför besöket från miljö- och hälsoskyddsenheten för att kolla vårt avlopp och matlagning inför födelsedagen.

Tyvärr åker vi nog på att göra om hela avloppssystemet - i ett gammalt hus som det här är det inte så modernt och miljövänligt som det borde vara.


Av Margareta Dahl - 1 juni 2011 10:18

Idag fick vi ytterligare en glad nyhet - Lillan/Kajsa är friröntgad med HD A och ED ua (0), d v s hon är fri på både höfter och armbågar.

Den ena "armbågsbilden" var lite suddig, så jag befarade att den armbågen inte var OK, men det var tydligen bara bilden som inte var helt OK.

Så roligt med tanke på hennes fina utställningsresultat.  Och så förstås att hon är en underbar tik, kelig, tillgiven och jättegosig!

Nu är fyra av de sju valparna i Lillans kull röntgade - förutom Lillan, Bono, Bruno och Tiponi - alla med AD A och ED 0.  Nu väntar vi bara på resultaten från Blossa, Bond och Malte.


Av Margareta Dahl - 30 maj 2011 08:39

Yippie!  Vi har fått vårt första cert!  Igår på STOKK:s internationella utställning i Vallentuna tog Lillan sitt och Labbehusets första cert och dessutom CACIB (internationellt cert) och blev BIM (bäst i motsatt kön).  Det var bara så roligt att äntligen lyckas med det som Ida och jag varit så nära att göra så många gånger.  Det känns samtidigt som en hyllning till mamma Ida.

Det var 60 labradorer anmälda.  Dömde gjorde Ing-Marie Hagelin, en verklig nestor i labradorsammanhang.

Jag stack ut hakan och anmälde Lillan i unghundsklassen i stället för i juniorklassen (där får hundarna starta till 18 månaders ålder, Lillan är 17) för att kunna tävla om det internationella certifikatet.  Och det gick ju vägen!

Domaren tyckte Lillan var "förtjusande" och ställde henne omedelbart på första plats, först i unghundsklassen för tikar och sedan i bästa-tik-klassen.  Ingen tvekan!  Inget extra springande el dyl, utan hon hade bestämt sig redan.

Så här skrev hon i kritiken: "Mycket vältypad.  Välformat huvud.  Bra hals.  Goda vinklar.  Utmärkt päls, svans, ben och tassar.  Rör sig bra bak.  Parallella rörelser i fronten.  Utmärkt steg från sidan."

Även Casper fick följa med till utställningen.  Han skötte sig riktigt bra både i ringen och på vägen till och från.  Han brukar streta och dra och skall hälsa på alla, både människor och hundar, men den här gången skärpte han till sig och gick ganska lugnt och fint.  Casper fick Very Good i omdöme.  Domaren tyckte att han behövde växa till sig, speciellt i huvudet och bredda skallen och därigenom få bättre stop.  Då skulle han också bli en excellent-hund.  Annars fick han riktigt bra kritik han också: "Vältypad. Harmoniskt byggd.  Kraftigt nosparti. Lite mer markerat stop önskas.  Bra resning.  Normalt skulderläge.  Ganska bra överarm.  Stabil kropp.  Bra svans och päls.  Bra benstomme.  Välformade runda tassar.  Normalt vinklad bak.  God könsprägel.  Parallella rörelser fram och bak. Mycket bra steg från sidan och stark rygglinje."

På lördagen var det även utställning i Österbybruk men dit orkade jag inte åka i år.  Men Labbehusets "färger" försvarades av Emil (L. Chocolate Captain) som fick Excellent i juniorklassen och blev 3:a i juniorkonkurrensen.  Här dömde irländaren Seamus Hayes och skrev om Emil: ”Pleasing head, good earset. Strong jaws, good bite, deep chest, well rounded ribs. Nice level topline, good hind angulation, moving well."


Nu tar vi nya tag!  På torsdag (Kristi Himmelfärdsdagen) åker vi till Frövi och ställer ut på Ö-labbens utställning (då får även lilla Liza följa med och göra utställningsdebut) och på lördag åker vi till Norrköping till Östergötlands KK:s utställning.  I Frövi dömer Pia Razera-Bruhlin och i Norrköping Monica Andersson

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se